Kontuzje to przekleństwo dla sportowca, szczególnie jeśli stosujesz środki farmakologiczne (może to oznaczać zepsucie całego planu „wspomagania”). Dla zawodowca mogą oznaczać lata treningu, które zostaną zmarnowane oraz utratę pieniędzy za starty. Niedawno poważnej kontuzji doznał Evan Centopani – pełnego zerwania ścięgna mięśnia czworogłowego. [...]
Okres po wysiłku fizycznym jest dla organizmu stanem, kiedy następuje wzmożona aktywność metaboliczna, nazywana „oknem anabolicznym”. Jest to czas, w którym to następuje nieco silniejsza odpowiedź hormonalna, wspomagająca kompensowanie składników energetycznych, na potrzeby budulcowe naszego ciała. Oznacza to, że po treningu funkcje anaboliczne [...]
Suplementacja aminokwasami rozgałęzionymi BCAA jest dość popularna. Na forum często obserwujemy, jak osoby kompletujące zestawy suplementów pod swój cel treningowy stosują aminokwasy, niezależnie od tego, czy chcą przybrać na masie mięśniowej, czy zająć się redukcją tłuszczu. Co sprawia, że produkt tego typu jest popularny, pomimo tego, że nie [...]
[...] OV2, Caudill MA2, Blesso CN1, Fernandez ML3. “Intake of up to 3 Eggs/Day Increases HDL Cholesterol and Plasma Choline While Plasma Trimethylamine-N-oxide is Unchanged in a Healthy Population.” Lipids. 2017 Mar;52(3):255-263. doi: 10.1007/s11745-017-4230-9. Epub 2017 Jan 13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28091798 Ichiro Wakabayashi „A [...]
[...] podnosi poziomu glukozy i insuliny, w związku z czym nadaje się dla diabetyków i osób z insulinoopornością. Dla osób słabo tolerujących ksylitol erytrol powinien być ciekawą alternatywą. Warto jednak dodać, że w przypadku erytrytolu, podobnie jak w przypadku aspartamu, w badaniach na szczurach wykazano pewne ryzyko zaburzeń, w przypadku obu [...]
[...] 725–731, doi: 10.1038/ijo.2012.103 (2013). Morgan L. M., Shi J. W., Hampton S. M. & Frost G. Effect of meal timing and glycaemic index on glucose control and insulin secretion in healthy volunteers. The British journal of nutrition 108, 1286–1291, doi: 10.1017/S0007114511006507 (2012). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5341154/
W pierwszej części tekstu skomentowałem nowe badania dotyczące wpływu pory spożywania i składu posiłków dla osób o normalnej glikemii oraz u tych, mających problemy z poziomem glukozy na czczo czy insulinoopornością. Po treningu siłowym - ma to uzasadnienie, jeśli celem nadrzędnym jest redukcja tkanki tłuszczowej. Jeśli priorytet to masa, siła [...]
Regeneracja to czynnik, który jest tak samo istotny, jak to, czy pójdziesz na siłownie i wykonasz solidny trening lub zbilansujesz dietę pod kątem swojego celu. Aby czerpać w pełni efekty z treningów, musisz odpowiednio wypoczywać, jak i wspomagać swoje ciało kilkoma prostymi sposobami, które dążyć będą do przyspieszenia procesów odnowy po [...]
Ostatnio poświęciłem sporo miejsca sposobom na redukcję tkanki tłuszczowej polegającym na wyrzuceniu z diety cukru, stosowaniu aerobów czy treningu siłowego. Oto kolejny - „żelazna” metoda, rzekomo pozwalająca pozbyć się tkanki tłuszczowej z rejonu tułowia. Brak rezultatów! Grupa katująca brzuch nie zmniejszyła wagi ciała, procentu tkanki [...]
W pierwszej części tekstu omówiłem mity związane z dopingiem, rzekomym brakiem siły oraz ryzyko związane z kulturystyką. Kolejne mity bywają równie druzgocące. Mit: Kulturyści umierają przed 40 rokiem życia Jest to wariacja na temat „kulturystyka jest straszliwie niebezpieczna dla zdrowia”. Owszem, wielu kulturystów umarło przedwcześnie, ale … czy [...]
W Internecie, prasie oraz książkach spotkasz bardzo dużo wątpliwej jakości diet i metod treningowych. Niektóre są tak absurdalne, iż proszą się o słowo komentarza. Dlaczego nadal spotyka się podobne „wynalazki”? Po prostu większość odbiorców podobnych treści nie dysponuje odpowiednią wiedzą i krytycyzmem. Dodatkowo ludzie z reguły są leniwi, więc [...]
[...] przez indyjskich naukowców z Pushpanjali Medical Center. Właściwości przeciwnowotworowe W badaniach przeprowadzonych w 2009 roku przez naukowców z University of Michigan Health System wykazano, iż ekstrakt z piperyny może być pomocny w hamowaniu powstawania nowotworu piersi. Po dodaniu przez badaczy piperyny do hodowli komórek raka piersi [...]
Wpływ wysiłku fizycznego na funkcjonowanie przewodu pokarmowego często jest aspektem pomijanym w dietetyce, a szkoda - istnieją bowiem dane wskazujące na istnienie takowej zależności. W przypadku sportu wyczynowego szacuje się, że nawet 50% zawodników przynajmniej raz w swojej karierze doświadcza dolegliwości żołądkowo-jelitowych wymagających, [...]
Okres redukcyjny to nie tylko walka z nadmiarem tkanki tłuszczowej. Często w okresie tym dochodzi do niekontrolowanego ataku głodu, który potrafi skończyć się tym, że lądujesz w lodówce i wcinasz wszystko, co znajduje się pod Twoją ręką do momentu, aż nie spostrzeżesz, co się dzieje. Wszystko powiązane jest, z tym że kaloryczność posiłków jest [...]
Szałwia hiszpańska, potocznie nazywana nasionami chia, jest gatunkiem rośliny z rodziny jasnotowatych. Pochodzi z okolic Meksyku i Ameryki Środkowej. Słynie ona z wyjątkowych wartości odżywczych. Jako jedna z niewielu roślin zawiera spore ilości kwasów tłuszczowych omega 3, co przy wzroście popularności i coraz niższej cenie stawią ją w szeregu [...]
Aktualizacja 16.05.2021 Coraz więcej nauki, coraz większa presja w pracy, kłopoty rodzinne, choroba. Śmierć bliskiej osoby. Ciężkie treningi. Uciążliwa dieta redukcyjna. Jestem przekonany, że przynajmniej kilka z tych rzeczy nie jest Ci zupełnie obca. A jeśli tak jest, jesteś poddawany czynnikom stresotwórczym. Wspieranie wysiłku sportowca i [...]
Na rynku suplementacji coraz bardziej popularną substancją, wspomagającą kontrolę gospodarki glukozy we krwi, jest berberyna. Należy ona do związków pochodzenia roślinnego klasy protoberberyn, a jej działanie biologiczne zawdzięczamy alkaloidowi izocholinowemu. Suplementy na bazie berberyny wykazują silne działanie biologiczne, niekiedy [...]
[...] http://onkologia.zalecenia.med.pl/pdf/PTOK_2013_04_Nowotwory%20ukladu%20pokarmowego.pdf Pruznak AM1, Nystrom J, Lang CH. „Direct central nervous system effect of alcohol alters synthesis and degradation of skeletal muscle protein.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23079499